Litteratur

Köp i bokhandeln, på nätet och antikvariat eller låna på biblioteket. Folkuniversitetets rabatt på kurslitteratur. Jämför på Prisjakt eller Price runner.

HANDBÖCKER:

Silversmide : inspiration tekniker tips av Maud Häggblad och Kristina H Bergström, Ica förlag 2009

Här beskrivs grunderna i silversmide – stämplar, material, verktyg m.m. Genomgång av silversmidets vanliga arbetsmoment: sågning, smide, filning, lödning och finbearbetning. Man får lära sig att göra bl.a. ringar, kedjor, broscher och armband. Även om hur man skissar och gör modeller samt foton att hämta inspiration från.

Silversmide : hur man gör smycken och bruksföremål i silver, koppar och mässing av Inga Lagervall, Wahlström & Widstrand 1976.

Boken finns endast antikvariskt. 

Foldforming av Charles Lewton-Brain, Brynmorgen Press 2008 läs mer

FÖRDJUPNING:

Silversmide : beskrivning av ett hantverk av Staffan Nilsson, Gidlunds förlag 2006

Silversmide är ett flertusenårigt hantverk. Men även namnet på detta hantverks produkter. Denna bok är en konkret yrkesbeskrivning. Den ger även inblickar i silversmidets kulturhistoria. Liksom goda råd om hur silverföremål bör vårdas. Staffan Nilsson är framstående silversmed och föreläsare i ämnet. 

Smida Silver : knopning, träckning av Staffan Nilsson, Kulturpoolen i Falun förlag 2008

Sedan mer än 5000 år tillbaka har man bearbetat silver. Sättet att smida, tänja och flytta metall med hammare som förnämsta verktyg är detsamma än i dag. Boken behandlar två metoder inom silversmidet som benämns träckning och drivning. Metoderna kan närmast liknas vid att ”tumma” och ”dreja” fast inte i lera utan i metall. Arbetet kräver därför ett stor mått av tid och tålamod. Boken beskriver med foton och text hur en bägare långsamt växer fram.

Metaller, hantverkare och arkeologi – Från nutid till forntid av Gustaf Trotzig, Hemslöjdens Förlag 2014

När man ser en metallhantverkare hantera verktyg som utvecklades långt före Kristi födelse, är det uppenbart att det finns släktskap och förbindelser mellan dagens och äldre tiders arbete. Det unika bildmaterialet låter oss ta del av vackert och funktionellt hantverk som fångar sinnet och fantasin, oavsett om det kom till för tusen år sedan – eller i dag. läs mer